Uitwerkvormen

Hieronder leest u wat het verschil is tussen woordelijk schrijftaal, woordelijk spreektaal of letterlijk en uit welke extra opties u kunt kiezen. Natuurlijk kunt u met ons contact opnemen voor meer duidelijkheid of advies.

 

Wij kunnen uw audio- of video-opnamen op verschillende manieren transcriberen, van ‘to the point’ tot zeer uitgebreid. Wij hebben in onderstaand overzicht van de verschillende uitwerkvormen die wij bieden bij elke vorm een verduidelijkend voorbeeld gemaakt, zodat u goed kunt bepalen welke uitwerkvorm voor uw onderzoek het meest geschikt is.

In alle gevallen wordt gestreefd naar volledigheid en wordt de geluidsopname waar nodig meermalen beluisterd om ook de passages die niet goed verstaanbaar zijn correct te kunnen weergeven. De onderstaande uitgesproken tekst is getranscribeerd volgens verschillende uitwerkvormen.

En eh dat dat dat eh was natuurlijk helemaal niet ehm helemaal niet eerlijk eh haha ik bedoel niet helemaal eerlijk omdat we dachten nou ja hun b b b bleken dus in Bergen op Zoom dus de enig enigsten te zijn

 

UITWERKVORMEN

(A)  Woordelijk schrijftaal

‘Eh’ en ‘ehm’, afgebroken woorden en zinnen, herhalingen en versprekingen worden niet getranscribeerd. Taalfouten worden gecorrigeerd. Er worden goedlopende zinnen geformuleerd.
En dat was natuurlijk niet helemaal eerlijk omdat zij in Bergen op Zoom dus de enigen bleken te zijn.

 

(B)  Woordelijk spreektaal

‘Eh’ en ‘ehm’, afgebroken woorden en herhalingen worden niet getranscribeerd. Taalfouten worden gecorrigeerd.

En dat was natuurlijk helemaal niet eerlijk, ik bedoel, niet helemaal eerlijk omdat we dachten …, nou ja, zij bleken in Bergen op Zoom dus de enigen te zijn.

 

(C)  Letterlijk

Exact zoals gesproken.

En eh, dat dat dat eh was natuurlijk helemaal niet ehm, helemaal niet eerlijk, eh ik bedoel niet helemaal eerlijk omdat we dachten …, nou ja, hun bleken dus in Bergen op Zoom dus de enig~ enigsten te zijn.

 

Extra opties

(1) het noteren van hoorbare emoties
(2) het noteren van langere stiltes
(3) het anonimiseren van persoons-, plaats- of instellingsnamen

Deze extra opties kunnen bij elke uitwerkvorm voorkomen, zoals bijvoorbeeld hieronder bij de uitwerkvorm ‘Letterlijk’

En eh, dat was natuurlijk helemaal niet ehm, helemaal niet eerlijk, eh [lacht] (1) ik bedoel niet helemaal eerlijk omdat we dachten …, [stilte] (2) nou ja, hun bleken dus in B. (3) dus de enig~ enigsten te zijn.  

De drie puntjes (…) worden gebruikt om aan te geven dat een zin niet wordt afgemaakt of onderbroken, de tilde (~) wordt gebruikt om een afgebroken woord aan te geven.

 

Voor meer informatie over uitwerkvormen kunt u altijd met ons contact opnemen. Op het offerteformulier worden alle uitwerkvormen benoemd en kunt u direct uw keuze doorgeven.

Stuur ons een bericht
Follow by Email
Pinterest
LinkedIn
LinkedIn
Share
Instagram
× Stuur een whatsapp..