Waarom Transcriberen?

redenen waarom je het wilt uitbestedenWaarom zou ik mijn transcriptiewerk uitbesteden?

Daarvoor moeten we eerst kijken naar de betekenis van transcriptie en transcriberen.

Transcriptie: “in de taalkunde het zo klantgetrouw mogelijk weergeven van een geschreven tekst of een gesproken taaluiting”
Transcriberen: werkwoord: “het overschrijven/omzetten van een audio of videobestand naar tekst”

Nu klinkt dit erg eenvoudig; Je luistert naar een geluidsopname (audio of video) en je typt de gesproken woorden. Je zou denken: ‘kind kan de was doen’.
In theorie klopt dat ook wel, maar de praktijk wijst uit dat transcriberen een vak apart is. Er komt veel meer bij kijken dan op het eerste oog zichtbaar is.
Naast je normale werk even een geluidsopnamen uittypen is dan ook onbegonnen werk. Het kost je uiteindelijk meer, dan het je oplevert.

Dus wat levert het uitbesteden van transcriberen je op?

  1. Tijd. Transcriberen kost nu eenmaal tijd. Opnamen moeten worden teruggeluisterd en uitgetypt worden. 2 dingen die veel mensen niet tegelijkertijd kunnen uitvoeren. Zo zijn er meerdere uitwerkvormen en wil jij echt alles (iedere lach en iedere zucht) uitgetypt hebben, reken dan maar op 6x zoveel tijd om je transcriptie uit te werken.
  2. Geld. In eerste instantie kun je denken: “Maar als ik het uitbesteed, kost het geld.”. Klopt! Maar hoeveel eigen werk kun jij doen in die zelfde tijd? Door je tijd en aandacht te besteden aan je eigen corebusiness levert dat veel meer op, dan dat het kost om het transcripties uit te besteden.
  3. Onpartijdigheid. Door het audio of video bestand door een externe partij te laten transcriberen zorgt u voor een onpartijdige transcriptie. Doordat de transcribent niet bij de opnamen aanwezig was, zal daadwerkelijk álles worden opgenomen in de transcriptie. Er is namelijk geen eerdere kennis aanwezig, welke onbewust meegenomen kan worden tijdens het uittypen. Je bent als transcribent onbevooroordeeld.
  4. Datacollectie. Na een interview, focusgesprek of vergadering heb je waarschijnlijk heel veel informatie nog in je hoofd zitten. Praktijk wijst uit dat dit niet het geval is. Door de uittypwerkzaamheden uit te besteden zul je zien dat er veel meer informatie wordt verwerkt in het transcript.
  5. Compleetheid. Door de onpartijdigheid, de onbevooroordeeldheid en de datacollectie ontstaat een compleet verslag van de audio- of video-opnamen.
  6. Correct taalgebruik. Velen spreken prima Nederlands, maar is dat ook correct Nederlands? Bij gesproken audio slipt er geregeld spreektaal doorheen. Deze spreektaal is lang niet altijd wenselijk bij een transcriptie. Dit geldt al helemaal bij opnamen in een taal welke niet je moedertaal is.
  7. Expertise. En natuurlijk haal je expertise in huis. Een partij die niet alleen uitvoert, maar ook meedenkt en waar nodig advies geeft.

Mis jij nog tips over waarom je transcriberen moet uitbesteden? Mail ons.

Stuur ons een bericht
Follow by Email
LinkedIn
LinkedIn
Share
Instagram